Descoperă cele mai eficiente metode pentru o dantură sănătoasă
1. Dinți sănătoși – patologie sau igienă excesivă?
Răspunsul este simplu. Atunci când avem niște gene bune, putem avea o dantură sănătoasă și cu un aspect perfect sau aproape perfect încă din primele luni de viață și până la bătrânețe. Cu toate acestea igiena este foarte importantă. Este important să ne spălăm pe dinți după fiecare masă sau cel puțin dimineața și seara, iar în cazul celorlalte mese doar să clătim gura cu apă și dacă avem la îndemână să folosim ața dentară.
Un alt aspect la fel de important este să facem anual sau la fiecare 6 luni, o vizită la medicul stomatolog pentru a diagnostica și trata orice afecțiune din timp, fie că este vorba de o carie sau la persoanele cu vârstă mai înaintată, parodontoza.
2. Ce alimente sau obiceiuri trebuie sa eliminăm sau să evităm?
Toți medicii ne spun să eliminăm zahărul, alcoolul și tutunul, practic cele mai mari vicii ale omenirii. Acestea nu afectează doar dantura ci și întreg organismul. Corpul uman este un întreg, unde toate sistemele funcționează într-o perfectă simbioză, iar dacă unul dintre organe sau sisteme se îmbolnăvește, atunci și celelalte vor avea de suferit.
Este bine să ne spălăm dinții dupaă fiecare masă. La fel de important este după ce consumăm alimente bogate în zaharuri deoarece zahărul se depune pe suprafața dinților cauzând astfel cariile, care, netratate ajung să ne ofere un mare disconfort.
Alimentele pigmentate de tipul sfeclei, strugurilor, mure, etc. deși sunt sănătoase pentru sistemul circulator și implicit pentru inimă, acestea pigmentează dantura, iar pentru cei ce își doresc dinți foarte albi trebuie să aibă în vedere că după consumarea alimentelor pigmentate să se clătească cu apă sau și mai mult să exercite un periaj complet al danturii.
Bineînțeles, nu trebuie să uităm de cafea. Acel aliment minune care ne face diminețile mai senine și ne face mai proactivi. Consumul cafelei ne îngălbenește dantura dacă nu este clătită cu apă. Acesta fiind și unul dintre motivele pentru care, spre exemplu, în cafenelele turcești, la fiecare cafea comandată, vei primi și un pahar cu apă din partea casei.
3. Este nevoie să luăm suplimente pentru o dantură sănătoasă?
Suplimentele alimentare pot fi utile pentru menținerea sănătății dentare, însă nu sunt întotdeauna necesare dacă o persoană are o dietaă echilibrată. Cu toate acestea, în anumite cazuri, suplimentele pot ajuta la prevenirea problemelor dentare. Suplimentele pot ajuta și la susținerea sănătății dinților și gingiilor, mai ales dacă există deficiențe nutriționale.
Nutrienți importanți pentru o dantură sănătoasă:
Calciu – este esențial pentru sănătatea dinților și a oaselor. O deficiență de calciu poate duce la fragilitatea oaselor și riscul crescut de resorbție osoasă. Surse naturale de calciu includ lactatele (cu preponderență, brânza proaspătă de vaci), legumele verzi și alunele.
Vitamina D – ajută la absorția calciului și contribuie la sănătatea oaselor și dinților. Expunerea la soare este cea mai bună sursă de vitamina D.
Vitamina C – este importantă pentru sănătatea gingiilor, prevenind gingivita și alte probleme ale țesuturilor moi. Deficiența de vitamina C poate duce la sângerări gingivale și inflamații. Alimentele bogate în vitamina C sunt citricele, ardeii și broccoli.
Fosfor – acest mineral ajută la menținerea dinților și a oaselor sănătoase, alături de calciu. Se găsește în alimente precum pește, carne și lactate.
Vitaminele din complexul B (in special B2, B3 si B12) – aceste vitamine sunt esențiale pentru sănătatea cavității bucale, prevenind afecțiuni precum stomatitele, inflamațiile și ulcerațiile la nivelul gurii. Carențele de vitamine din complexul B pot afecta sănătatea orala și pot fi necesare suplimente pentru corectarea acestora.
Magneziu – acționează împreună cu calciul și vitamina D pentru a susține sănătatea dinților. Magneziul se găsește în legume cu frunze verzi, semințe și nuci.
Suplimentele sunt necesare atunci când pe măsură ce îmbătrânim, absorția de vitamine și minerale scade sau în condiții medicale speciale precum în cazul osteoporozei sau alte boli metabolice care afectează sănătatea osoasă și dentară.
4. Recomandări pentru o dantură sănătoasă
Pentru copii, vizita la medicul stomatolog (pedodont) este foarte importantă. Aceștia sunt în creștere și se recomandă o fluorizare o dată la 6 luni, ceea ce îi va ajuta în dezvoltarea și creșterea unei danturi sănătoase. O dată la 3 luni este recomandat să se prezinte în cabinetul stomatologic pentru un periaj profesional. Periajul și detartrajul le va îndepărta posibilele depuneri de reziduuri în locurile în care nu ajung să se curețe acasă.
Un adult care este preocupat de sănătatea danturii lui, se va prezenta pentru control și igienizare la fiecare 6 luni pentru că doar așa se va putea bucura de dinți sănătoși și frumoși până la bătrânețe.
Comentarii